از نظر نحوه معامله صندوقها به دو نوع صدور و ابطالی و قابل معامله در بورس (ETF) تقسیم میشوند. در صندوقهای صدور و ابطالی فرایند سرمایهگذاری یا برداشت وجه سرمایهگذاری از طریق خود مدیر صندوق اداره میشود و سرمایهگذاران با مراجعه به سایت خود صندوق، درخواست صدور یا ابطال را برای واحدهای صندوق ارائه میکنند.
قیمت واحدهای این نوع صندوقها براساس ارزش داراییهای لحظهای صندوق تعیین میشود و عرضه و تقاضای کاربران تاثیری در قیمت واحدهای این نوع صندوقها ندارد. صندوق هزاره سوم پاد گروه خدمات بازار سرمایه پاسارگاد یکی از معتبرترین صندوقهای درآمد ثابت صدور ابطالی کشور است که شما میتوانید به راحتی و با مراجعه به سایت آن سرمایهگذاری خود را در صندوقها به نتیجه برسانید.
صندوقهای قابل معامله در بورس یا ETF نوع دوم صندوقها از نظر نحوه معامله است. واحدهای این نوع صندوقها همانند سهام شرکتها در بازار بورس معامله میشوند و کلیه قوانین مربوط به معاملات بورس بر آنها نیز حکمفرما است. قیمت سهام این صندوقها براساس عرضه و تقاضا تعیین میشود و ممکن است قیمت بالاتر یا پایینتر از ارزش خالص داراییهای موجود در صندوق باشد.
در این نوع صندوقها، همه معاملات در بازار بورس اتفاق میافتد و سرمایهگذاران میتوانند در زمانهای فعالیت بازار به صورت لحظهای به خرید یا فروش واحدهای صندوق بدون مراجعه به سایت دیگری بپردازند. این مساله باعث شده است که کارمزد معاملات این نوع صندوقها نیز به نسبت پایینتر از صندوقهای صدور و ابطالی باشد.
از منظر توزیع سود، صندوقها به دو دسته تقسیم سود یا افزایش ارزش خالص واحدهای سرمایهگذاری تقسیم میشوند. در حالت تقسیم سود، سود حاصل از سرمایهگذاریهای انجام شده به صورت ماهانه محاسبه شده و در زمان مشخصی بین سرمایهگذاران براساس واحدهایی خریداری شده توزیع میشود.
به طور مثال، صندوق هزاره سوم پاد یک صندوق درامد ثابت صدور و ابطالی با تقسیم سود ماهانه است که 15 ام هر ماه سود آن مشخص شده و در طی دو روز کاری بین سرمایهگذاران توزیع میشود. این نوع از صندوقها برای سرمایهگذارانی که به دنبال دریافت سود مشخصی در ماه از محل سرمایهگذاری هستند بسیار مناسب است.
در نوع دوم صندوقها از نظر تقسیم سود، به جای توزیع سود ماهانه بین سرمایهگذاران ارزش هر واحد صندوق افزایش پیدا میکند یا اینکه به جای توزیع سود، واحدهای جدید ایجاد شده و به نسبت تعداد واحدهای هر سرمایهگذار در اختیار آنها قرار میگیرد.
در این روش سرمایه کاربران در طی زمان افزایش پیدا میکند و میتوانند سود بیشتری را در طی زمان از داراییهای خود به دست آورند. در این حالت نیازی به اجرای ماهانه فرآیندهای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاری مجدد سود حاصل نیست و برای اخذ سود نیست کافی است بخشی از واحدهای صندوق فروخته شود.
انواع صندوقها از نظر هدف سرمایهگذاری و ابزارهایی که در آنها مورد معامله قرار میگیرند به بخشهای مختلف تقسیم میشوند که هر کدام از آنها میزان ریسکپذیری و میزان سودآوری متفاوتی باهم دارند. مهمترین نوع این صندوقها به صورت زیر است.
- صندوق های درآمد ثابت: سرمایهگذاری در اوراق صکوک و سپردههای بانکی
- صندوق های سهامی: سرمایهگذاری در سهام بازار سرمایه
- صندوق های مختلط: تقسیم سرمایه بین سهام و اوراق درآمد ثابت
- صندوق های کالایی: سرمایهگذاری بر روی کالایی مثل طلا و زعفران
- صندوق های املاک و مستغلات: سرمایهگذاری بر روی زمین و املاک و بازده آنها
- صندوق های زمین و ساختمان: سرمایهگذاری بر روی پروژههای مبتنی بر زمین و ساختمان
- صندوق های اختصاصی بازارگردانی: بازارگردانی نمادهای بورسی
- صندوق های جسورانه: سرمایهگذاری در پروژهها و فرصتهای با ریسک بالا
- صندوق های نیکوکاری: سرمایهگذاری با توزیع کل یا بخشی از سود با هدف نیکوکاری
- صندوق های صندوق در صندوق: سرمایهگذاری روی سبدی از صندوقها